SITA I LES FLORS

18447395_1817598415224675_7744309830757524292_n

Amb noranta-quatre anys ben acomplerts i una vida viscuda entre els afanys de joventut i la placidesa de l’edat madura, la Rosa Muntané, la Sita ens va deixar un d’aquests dies de primavera que diries que estan fets per gaudir de la llum, del temps, de la bellesa. Ella ho va fer llargament, acompanyada sempre de la seva família, del seu marit, en Manel Carbonell i dels amics de la parella, dels nebots i renebots i de les seves amigues que, quan ja no podia sortir de casa, l’anaven a veure per fer-li companyia. La Sita, que era de mena agradosa i carinyosa, ha passat per aquest món deixant un llarg camí d’afectes i estimacions que li han estat correspostes en vida i que ara que ja no hi és l’acompanyen en tota mena de records.

Molts no l’oblidaran per la seva elegància natural i per la seva singular manera de saber estar en totes les circumstàncies. Era de la nostrada “quinta del Drac”, i va viure una infantesa al redós de la memòria familiar del seu avi Genís, l’amic d’en Rusiñol, l’avi del que guardava un aiguabarreig de records i imatges transmesos oralment en l’àmbit familiar que, al capdavall, van configurar un relat que des de sempre ha format part de la seva personalitat.  Li dec, entre altres coses, la confirmació de l’estada al Cau Ferrat de Federico García Lorca, perquè, m’explicava, quan es va saber del seu assassinat a casa seva va sentir que deien que pobre xicot, tan simpàtic que era aquell dia que va venir a veure el Cau.

Aquests dies hem pogut veure diverses fotografies de la Sita, elegant i estilosa com sempre, amb aquell punt sofisticat que li atorgava el punt de l’encant. En una d’elles, en blanc i negre, posa recolzada en una barca de la platja de La Fragata a principis dels anys seixanta – tota una època . Una  altra, ja a color,  m’ha agradat especialment per la seva senzillesa i el seu significat: de mig cos, riallera, una brusa de color verd i un parell de clavells vermells. És una imatge de bellesa i felicitat que s’encomanen. I l’amor als clavells, a les flors. La imatge em retorna, necessàriament, a un dels capítols de la seva vida que més il·lusió li va fer: la presidència del Ram de Tot l’Any.

museusdesitges_0
Amb la Sita Muntané, la darrera trobada que vam mantenir amb les associades al Ram de Tot l’Any, al Saló d’Or de Maricel la tardor de 2014

 

L’ha exercida amb amabilitat i estil, amb tota la voluntat de donar continuïtat primer i de fer créixer després l’entitat,  aprofitant totes les ocasions i suggeriments per fer-la present arreu com a un dels testimonis més entranyables i arquetípics de la idiosincràsia sitgetana. Gràcies a la seva constància i decisió va arribar reconeixement internacional del Ram de Tot L’Any culminat amb la inscripció al Records Guinness de 1995, i a Sitges, amb el Premi a les Tradicions Sitgetanes de 1993 i amb l’atorgament que se li va fer a ella, la Sita Muntané de la Menció Especial dels Premis Sitges 2011 per la seva perllongada i activa presidència.

En plena maduresa la Sita va decidir deixar constància del seu entorn i de la seva visió del món des de les pàgines de L’Eco de Sitges, on va publicar periòdicament un conjunt d’articles que li van valer l’atorgament, el 2005, de la Ploma d’Or.

 Per les circumstàncies del cap de setmana la Sita no va tenir totes les flors que molts hauríem volgut que l’acompanyessin en el darrer trajecte. Però ara tant se val, perquè així que va arribar al cel la van sortir a rebre en Manel i en Rusiñol, cadascun amb un ram ben guarnit de clavells i de roses. Nosaltres la recordarem en l’estrofa de Joan Maragall que figura al seu recordatori que sembla haver estat escrita expressament per a ella:

“Com una flor, sempre més

el teu record en ma vida

hi ha deixat una fragància

que mai més serà esvaïda.”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s